PUTRAJAYA: Wisma Putra sekali lagi mengulangi pendiriannya bahawa Sabah adalah sebahagian daripada Malaysia untuk selamanya.

Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata Malaysia sudah membuat pendirian sebelum ini mengenai Sabah dan tiada persoalan lagi mengenainya.

“Sabah selamanya akan menjadi sebahagian daripada Malaysia,” katanya menerusi ciapannya di Twitter, di sini semalam.

Menerusi ciapan sama, Hishammuddin turut berkongsi videonya di Parlimen pada 5 Ogos lalu bahawa Malaysia membidas Setiausaha Luar Filipina, Teodoro Locsin Jr mengenai ciapannya yang mengatakan ‘Sabah is not in Malaysia’.

Menerusi video dikongsi, Hishammuddin, berkata apa yang beliau katakan amat jelas bahawa Malaysia mengutuk ciapan berkenaan kerana dianggap sebagai tidak bertanggungjawab dan mendakwa Sabah bukan sebahagian daripada Malaysia.

“Saya nak nyatakan di Dewan (Dewan Rakyat) ini, kita tak mengiktiraf untuk memenuhi mana-mana pihak asing di Sabah. Pada masa sama, Sabah milik Malaysia dan akan tetap sebahagian dari Malaysia selama-lamanya,” katanya.

Semalam, BH melaporkan kerajaan negeri Sabah menggesa Kementerian Luar bersikap tegas berhubung isu ancaman terhadap kedaulatan Sabah oleh Filipina.

Ketua Menterinya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dilaporkan, berkata rakyat Sabah dijanjikan keselamatan dan perlindungan semasa penubuhan Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.

Beliau mahu Wisma Putra mengambil tindakan sewajarnya terhadap perkara yang disifatkan sebagai ancaman terhadap kedaulatan Sabah serta provokasi yang tidak sepatutnya dari negara jiran.

Hal itu dinyatakan, berikutan keputusan Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Filipina yang membenarkan cetakan peta Filipina meliputi kawasan 320 kilometer Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) dan Sabah di dalam pasport negara itu, baru-baru ini. – BH